Zakelijke rekening openen

Een zakelijke rekening is niet verplicht, maar is wel erg handig om overzicht te houden in je financiële administratie. Het wordt voor ieder soort bedrijf aangeraden om een zakelijke rekening te openen. Of je nu starter bent of een gevestigde ondernemer, een rekening voor je bedrijfswerkzaamheden kan geen kwaad.

informatie zakelijke rekening

Top 3 gestelde vragen over de zakelijke rekening

Wat kost een zakelijke rekening?

De kosten van een zakelijke rekening verschillen bij de aanbieders. Zo betaal je bij Knab bijvoorbeeld het minste voor een zakelijke rekening en zo liggen de kosten van een zakelijke rekening bij Rabobank veel hoger. Je moet echter een afweging maken tussen de voor- en nadelen van een zakelijke rekening bij één van de aanbieders. Zo is het bij Knab bijvoorbeeld niet mogelijk om een fysieke afspraak te maken, aangezien Knab volledig digitaal werkt.

Is een zakelijke rekening verplicht?

Nee, er zijn geen wettelijke verplichtingen voor een zakelijke rekening. Het is echter wel verstandiger om een aparte rekening te houden voor je bedrijfswerkzaamheden, om de boekhouding voor jezelf en je eventuele boekhouder overzichtelijk te houden. Een boekhouder zal anders de zakelijke en privé-transacties van elkaar moeten scheiden, wat hoogstwaarschijnlijk meer geld zal kosten dan het openen van een zakelijke rekening. Daarnaast kan het ook zo zijn dat de belastingdienst je gaat vragen om alle rekeningafschriften te sturen van je zakelijke rekening. Het is dan niet verstandig om ook je privé-uitgaven op deze rekening te hebben staan.

Waar moet ik op letten?

Het is verstandig om in eerste instantie goed na te denken over de producten die je daadwerkelijk nodig hebt. Er zijn namelijk verschillende financiële instellingen die een zakelijke rekening aanbieden, maar niet alle inhoudelijke producten aanbieden. Eigenaren van kledingwinkels of horecazaken hebben bijvoorbeeld veel te maken met contant geld. Dit geld willen ze storten. Een aantal online banken vallen dan al direct af.

Een aantal ondernemers vind het ook belangrijk dat ze ook een zakelijke lening kunnen afsluiten bij de bank waar ze een zakelijke rekening hebben. Daarnaast is het ook niet altijd mogelijk om rood te kunnen staan. Kijk daarom goed naar de verschillende soorten kredieten die de aanbieders van rekeningen aanbieden. Ook andere producten zou men belangrijk kunnen vinden. Denk hierbij aan de aanvraag van een creditcard. Een zakelijke creditcard kan namelijk ook erg handig zijn als je bepaalde betalingen wilt doen. Vooral als je internationaal zaken doet kan het verstandig zijn om een zakelijke creditcard aan te schaffen.

Een aantal instellingen biedt ook direct zakelijke verzekeringen aan. De Rabobank bijvoorbeeld werkt nauw samen met Interpolis. Hierdoor kun je gemakkelijk en snel bij het afsluiten van je zakelijke rekening ook al je zakelijke verzekeringen regelen. Het wordt namelijk aangeraden om ook verzekeringen af te sluiten als je een eigen onderneming begint.

wisselkoersenAls je zaken doet buiten Nederland heb je vaak te maken met verschillende valuta’s en/of wisselkoersen. Je hebt daarom te maken met verschillende omwisselkosten. Bekijk daarom eerst goed de kosten van het omwisselen van de verschillende valuta’s bij de verschillende aanbieders. Indien je geen zaken gaat doen met landen die de euro niet hebben, dan hoef je hier geen rekening mee te houden.

Er zijn ook ondernemers die na verloop van tijd rendement willen halen met het geld dat ze hebben op hun zakelijke rekeningen. Er zijn daarom ook verschillende banken die beleggen aanbieden. Er zijn verschillende vormen van beleggen en er zijn veel bedrijven die het belangrijk vinden dat het geld wordt belegt door de financiële instelling.

Er zijn ook nog andere punten waar je rekening mee moet houden. Denk eens aan de koppeling met je boekhoudpakket. Kijk daarnaast ook naar ideal-koppeling, het innen van automatische incasso’s, het aanvragen van meerdere bankpassen, rente bij het sparen op de zakelijke rekening en het automatisch overboeken hiervan.

Tot slot willen we je graag er op attenderen dat er ook aanbieders zijn die Crowdfunding aanbieden in combinatie met je zakelijke rekening. Hier vind je de top 3 aanbieders van Crowdfunding platformen. Daarbij zie je ook een aantal banken tussen staan.

Kosten zakelijke rekening

De kosten van een zakelijke rekening verschillen enorm bij de verschillende aanbieders. In de onderstaande tabel vind je een overzicht van alle kosten bij de top 3 aanbieders van Nederland.

Aanbieders Vergelijken

Knab is de aanbieder van de allergoedkoopste rekening. Zo kun je bij Knab al terecht voor maar €2,50 per maand in het eerste jaar! Na 12 maanden betaal je slechts €5,00. Bij Knab kun je zoveel rekeningen openen als je maar wilt, daarnaast krijg je ieder jaar ook nog eens 1000 gratis transacties. Knab rekent helemaal geen kosten voor het gebruik van de reader of extra betaalpassen.

Kosten jaar 1
Kosten jaar 1
kosten jaar 2
kosten jaar 2

Via de website van Knab kun je zien dat ze veruit de goedkoopste zijn in vergelijking met de concurrentie. In jaar 1 kom je bij Knab uit op 27 euro bij 20 transacties en een saldo van 10.000 euro. In jaar 2 kom je bij dezelfde aantal transacties en hetzelfde saldo uit op 84 euro. Knab biedt hiermee de goedkoopste zakelijke rekening aan. Je moet echter wel onthouden dat de rekening bij Knab niet echt geschikt is voor winkeliers. Deze hebben bijvoorbeeld vaak te maken met contant geld. Bij Knab is het niet mogelijk om geld te storten bij de Bank, aangezien zij geen fysieke vestigingen hebben.

Handige tips

De Kamer van Koophandel heeft een informatief artikel gepubliceerd om de juiste balans te vinden tussen je privé en zakelijke financiën. Het is daarom goed om het artikel op de website van de kamer van koophandel door te nemen.

Tip 1: Kijk goed naar wat je nodig hebt

De kosten van een zakelijke rekening spelen natuurlijk een grote rol bij de keuze van de financiële instelling. Kijk echter niet alleen naar de laagste maandelijkse kosten, maar kijk eerst goed naar welke producten je nodig hebt en welke je daadwerkelijk gaat gebruiken.

Tip 2: Kijk goed naar je betalers

Heb je bijvoorbeeld veel te maken met wanbetalers? Of kan het enorm lang duren voordat jij je facturen krijgt uitbetaald op je rekening? Mogelijk is het verstandig om de facturen te financieren met behulp van factoring.

Over ons

Zakelijkelening.net is een onafhankelijke financiële website die voornamelijk informatie verschaft over zakelijk geld lenen. Wij vergelijken de beste zakelijke leningen voor jou, zodat je niet te veel geld gaat betalen. We maken onze vergelijking op basis van de laagste rente. Je kunt ook informatie lezen over andere producten. Heb je vragen of suggesties? Neem dan contact met ons op via het contactformulier op onze website. Wij zijn overigens alleen een (tekstuele) vergelijkingssite en verstrekken zelf geen geld.