Welke lening voor welke bedrijfsvorm?

Alle ondernemers, groot of klein, kunnen te maken krijgen met de behoefte om te financieren. Het kan gaan om het financieren van debiteuren of voorraad, maar ook de aanschaf van vaste activa, zoals inventaris, een auto of zelfs een bedrijfspand. Niet iedere onderneming heeft natuurlijk dezelfde behoefte. Nieuwe, veelal online geldverstrekkers spelen daarop in en bieden verschillende soorten leningen voor verschillende soorten ondernemingen.

Geld lenen voor eenmanszaak

Als eenmanszaak heb je vaak een andere financieringsbehoefte dan grotere bedrijven. Het kan zijn dat je investeringen moet doen voor bijvoorbeeld een auto van de zaak, inventaris, of bedrijfsruimte, en daar geld voor nodig hebt. Of je wilt lenen met als doel groei en innovatie. Een microkrediet is dan een oplossing: je kunt dan een klein bedrag lenen, meestal tot € 250.000, waarbij je persoonlijk garant staat, maar vaak geen onderpand nodig hebt. Op Zakelijkelening.net kun je een overzicht vinden van online kredietverstrekkers waar je als eenmanszaak microkrediet kunt aanvragen.

Krediet voor vof

Een vof heeft meestal ruimere bezittingen dan een eenmanszaak, en daar hoort vaak ook een ruimere financieringsbehoefte bij. Toch kan het zijn dat je kredietbehoefte net iets te bescheiden is om vaak moeilijke gesprekken met je bank te gaan voeren. Gelukkig kunnen ook vof’s terecht bij veel online geldverstrekkers, voor leningen tot meestal € 250.000. Meestal heb je daar wel een of twee personen voor nodig die garant staan, en eist de kredietgever het pandrecht op je goederen, als zekerheid. Het kan ook gaan om een hypothecaire lening, waarbij het vastgoed (bijvoorbeeld een bedrijfspand) als onderpand dient.

Als bv geld lenen

Als besloten vennootschap (bv) heb je vaak een middelgroot tot groot bedrijf, met bijbehorende bezittingen en balans. Bv’s kloppen voor hun financieringsbehoefte vaak aan bij hun bank, maar dit hoeft niet. Er zijn online geldverstrekkers waar je digitaal krediet kunt aanvragen, tot wel € 1.000.000. De procedure is vaak eenvoudiger dan bij een bank, omdat je alle stukken kunt inscannen en digitaal aanleveren. Bij bv’s moeten meestal de belangrijkste aandeelhouders garant staan en eist de geldverstrekker ook het pandrecht op.

ZZP-lening

De investeringsbehoefte van ZZP’ ers is meestal heel beperkt. Toch kan het zijn dat je een investering moet doen waarvoor je geld moet lenen. Dan loop je al snel tegen ingewikkelde procedures aan bij banken: vaak wordt bijvoorbeeld gevraagd om jaarcijfers. Maar omdat je als ZZP’er voor de belastingdienst niet verplicht bent om een jaarrekening op te stellen, ontbreken deze cijfers vaak. Dan loont het de moeite om een kredietverstrekker te vinden waar je op een andere manier je bedrijfsactiviteit kunt aantonen: bijvoorbeeld met je zakelijke banktransacties.

Financiering van je debiteuren

Het kan zijn dat je financieringsbehoefte erg beperkt is, maar dat je geld vooral vastzit in nog niet betaalde facturen. Dan kan het een oplossing zijn om je facturen te laten

voorfinancieren. Dit wordt meestal als factoring gedaan en betekent dat je, tegen een kleine vergoeding, je hele debiteurenportefeuille — dus inclusief administratie en het dragen van risico’s — overdraagt aan een gespecialiseerd bedrijf. Dit bedrijf zal je het grootste deel van de openstaande facturen meteen betalen zodat je geen 30, 60 of 90 dagen hoeft te wachten. Dit kan een goede oplossing zijn om in een niet-specifieke, directe financieringsbehoefte te voldoen.

Crowdfunding

Een vorm van financiering die langzaam maar zeker voet aan de grond krijgt, ook voor bedrijven, is crowdfunding. Crowdfunding is ontstaan op het internet, waar iedereen grote of kleine bedragen kan inleggen voor een bepaald project. Er zijn tegenwoordig gespecialiseerde crowdfundingplatformen die investeerders veel zekerheid en rendement bieden, zodat het minder durfkapitaal wordt, en aantrekkelijker voor een groot publiek. Dat betekent wel dat ze strenger zijn voor aanvragers. Als je een goede propositie hebt, kun je de financieringsbehoefte van je bedrijf eens proberen te voldoen met crowdfunding. Een ander voordeel is dat je investeerders betrokken zijn bij je project en/of bedrijf.

Let op de kosten

Als je een lening afsluit, zowel privé als voor je bedrijf, moet je rente betalen. Hoeveel rente je betaalt, is afhankelijk van het rentepercentage, de hoogte van het krediet, en de looptijd van de lening. Bovendien betaal je meestal administratie-, opname- en/of afsluitkosten over een krediet. De meeste online geldverstrekkers zijne erg transparant over alle kosten, en hebben duidelijke rekenvoorbeelden waarmee je vooraf goed inzicht krijgt in hoeveel je lening daadwerkelijk kost.

Leningen vergelijken

Het maakt niet uit wat voor ondernemingsvorm je hebt, vroeger of later kun je te maken krijgen met een financiële behoefte die je niet met je eigen vermogen kunt oplossen. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel meer mogelijkheden, ook voor kleine en middelgrote ondernemers, om geld te krijgen dan bij de bank. Online regel je snel en gemakkelijk je kredietaanvraag, zonder veel gedoe met administratie en procedures, zodat je snel je geld hebt. Bij Zakelijkelening.net weten we precies waar je op moet letten, en kun je terecht om alle betrouwbare en goede online zakelijke leningen met elkaar te vergelijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *