Invest-NL ligt nog niet goed bij startende ondernemer

Vind je het moeilijk om aan financiering te komen voor je onderneming? Dan behoor je mogelijk tot de doelgroep van het investeringsprogramma Invest-NL. Dit programma werd in 2017 opgericht door de overheid, om 2,5 miljard euro vrij te maken voor ondernemers die worstelen met het vinden van de juiste financiering. Maar volgens een waarschuwing van de Dutch Startup Association hebben juist de ondernemers waar de behoefte het grootst is, hier het minst aan.

Extra hulp waar nodig

De markt voor zakelijke leningen voorziet niet in iedere behoefte. Vooral investeringen met een hoog risico, garanties, internationale financieringen en exportkredietverzekeringen kunnen best lastig zijn om geld voor te lenen. Daar wil de overheid met een speciaal investeringsplatform bijspringen. Invest-NL zou de behoefte hieraan, ontstaan door het stoppen van de Nederlandse Investeringsinstelling (NLII), kunnen opvangen. Er lijkt namelijk nog steeds draagvlak te zijn voor een dergelijk investeringsplatform.

Startende ondernemer wordt uitgesloten door eisen Invest-NL

Invest-NL is vooralsnog ingericht op een manier die het ontoegankelijk maakt voor ondernemers die er terecht willen voor krediet, vindt de jonge branchevereniging voor startups, de Dutch Startup Association. Zij zijn erg kritisch over de eis van Invest-NL aan ondernemingen dat ze “financieel gezond” moeten zijn en een “vastgesteld minimaal positief rendement.” Anders kunnen ze bij Invest-NL geen achtergestelde lening krijgen. Zo worden startende ondernemingen uitgesloten, omdat ze nog niet lang genoeg bestaan om aan deze eisen te voldoen. Ze moeten vaak juist risicovolle investeringen doen.

Meer aansluiting op de markt

Het is begrijpelijk dat Invest-NL, net als iedere kredietverstrekker, een zekere mate van terughoudendheid aanhoudt bij het toekennen van leningen. Anders raakt het vermogen als investeringsfonds mogelijk te snel op. Maar om in de behoefte van startups te voorzien, moet het platform zich wendbaarder en marktconformer opstellen. Expertise die meer in lijn ligt met investeringen voor innovatieve, high-tech ontwikkelingen, een grotere schaalbaarheid dan vroeger, en durfkapitaal, zou dan ook een goede ontwikkeling zijn voor een investeringsplatform als Invest-NL.

Alternatieven

Het is sowieso nog even wachten voor je geld kunt aanvragen bij Invest-NL. Op z’n vroegst in 2019 komt het fonds beschikbaar voor krediet. Wil je voor die tijd al lenen als startende ondernemer? Er zijn diverse aanbieders, van traditionele banken tot jonge internetondernemingen, waar je gemakkelijk, snel en veilig een aanvraag kunt doen. Sommige daarvan zijn flexibel voor starters. Zo kun je je nu al oriënteren op krediet, terwijl de ontwikkeling van initiatieven als Invest-NL nog pril is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *