Geldverstekkers investeren meer in startups

Nu de economie op alle fronten in de lift zit, is het ook voor start-ups gemakkelijker dan ooit om aan krediet te komen, zo lijkt het. In het tweede kwartaal van 2018 werd er dan ook wereldwijd maar liefst 20 procent meer geïnvesteerd in start-ups dan in het eerste kwartaal. Volgens accountants-en adviesbureau KPMG is er weliswaar sprake van een spectaculaire stijging in omvang, maar houdt deze geen gelijke tred met het aantal transacties: dit daalde juist van 3.544 tot 3.108 over dezelfde periode.

Megadeals en durfkapitaal

Het lijkt er dus op dat minder startups krediet krijgen, maar dan wel flink meer. De helft van de gerapporteerde transacties bestaat dan ook uit megadeals van meer dan een miljard dollar. De startup Ant Financial pakt daarbij de toppositie: dit bedrijf ontvang 14 miljard van investeerders, de grootste transactie in zijn soort tot nu toe. Het gaat vaak om durfinvesteerders, die veel mogelijkheden zien in technologische innovatie, schaalvergroting en verduurzaming.

Vooral techbedrijven in China

Het zijn vooral techbedrijven die op flinke investeringen kunnen rekenen. De innovatiemotoren draaien op volle toeren, en daar pakken durfinvesteerders graag een graantje van mee. Opvallend is dat de groei vooral in Azië zit, en dan met name in China. In de Verenigde Staten was er ook sprake van groei, maar Europa laat juist een kleine achteruitgang zien. Zowel het aantal transacties als de kapitaalomvang van investeringen in startups waren hier iets minder dan in het eerste kwartaal van 2018.

Economische sectoren

De gunstigste sector om geld voor op te halen, is de voedsel- en landbouwindustrie. De bedrijven die zich bezighouden met technologische vernieuwingen op deze gebieden, kunnen rekenen op veel durfkapitaal. Maar ook de vooruitgang in de autobranche, nu elektrisch rijden terrein wint en zelfrijdende auto’s steeds dichterbij komen, heeft de interesse van investeerders gewekt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *