Crowdfunding: past dit bij mij?

crowdfundingEr zijn allerlei manieren om aan geld te komen en crowdfunding is daar één van. Maar wat is deze vorm van geld verzamelen precies en hoe kom je erachter of dit bij jou past? Daarnaast is het ook belangrijk om te bepalen wanneer crowdfunding de beste manier is om aan geld te komen voor een bepaald project. Hier vind je informatie over crowdfunding, wanneer het bij jou past en waarvoor je het allemaal kunt gebruiken.

Wat is crowdfunding?

Crowdfunding is een manier om financiële middelen te krijgen voor een bepaald project. Je doet hierbij vaak eerst een beroep of familie en vrienden, maar je kunt dit ook breder trekken naar klanten en individuele investeerders. Deze groep personen kan hun eigen netwerk weer gebruiken, bijvoorbeeld via social media, om zo voor een nog groter bereik te zorgen. Op deze manier is het mogelijk om veel geld in te zamelen.

De vormen van crowdfunding

Er zijn vier verschillende vormen van crowdfunding:

  • Leningen
  • Investeren
  • Sponsoring
  • Donaties

Leningen

In het geval van leningen via crowdfunding is er sprake van een lening waar rente over betaald moet worden. Deze lening zal uiteindelijk ook afgelost moeten worden. Wanneer je bijvoorbeeld een bepaald product wilt uitbrengen maar hier de financiële middelen niet voor hebt kun je crowdfunding inzetten om mensen te vinden die je geld willen lenen. Is het product succesvol dan kun je de mensen geld terugbetalen. Het is hierbij belangrijk dat je een goede pitch geeft over hoe succesvol je product kan zijn.

Investeren

Bij deze vorm van crowdfunding krijg je als het ware mede-eigenaren van een kapitaal. Er is hierbij sprake van financiële compensatie, als hulp voor het van de grond krijgen van een project of bedrijf. Ook hierbij is het belangrijk om eventuele investeerders te overtuigen.

Donatie

Wanneer je gebruik maakt van deze vorm van crowdfunding is er sprake van giften. Het gaat hier om liefdadigheid; mensen die geld geven krijgen het niet meer terug. Je kunt dit inzetten wanneer je bijvoorbeeld een bepaalde operatie niet kunt bekostigen of als je een droom in vervulling wilt laten gaan maar hier niet het geld voor hebt.

Sponsoring

Sponsoring lijkt op donatie; want ook in dit geval krijgen geldschieters hun geld niet terug. Toch is het doel van sponsoring anders. Zo kan er worden bijgedragen aan een bepaalde organisatie of een andere vorm van naamsbekendheid creëren.

Is crowdfunding geschikt voor jou?

Het is ten eerste belangrijk om te kijken of jij de persoon bent die geld nodig hebt of die geld wil geven aan een bepaald project of liefdadigheid. Wil je investeren in een innovatief project waar mogelijk veel rendement in zit; dan is crowdfunding wellicht iets voor jou. Houd wel rekening met het feit dat er risico’s aan verbonden zitten; succes is nooit gegarandeerd.

Ben je op zoek naar geldschieters voor een project of bijvoorbeeld een medische behandeling? Dan kan het ook erg aantrekkelijk zijn om te kiezen voor crowdfunding als manier om aan investeerders of donaties te komen.

Bron: Crowdfundingonline.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *