3 tips bij het financieren van duurzame investeringen

De kans is groot dat je openstaat voor het verduurzamen van je onderneming. Een verstandige beslissing: naast bijdragen aan een beter milieu, zorg je zo ook — op de lange termijn — goed voor je eigen portemonnee. Duurzame maatregelen kunnen zorgen voor lagere kosten, vooral in je energieverbruik. Maar zulke maatregelen zijn wel een aanslag op je directe beschikbare vermogen. Een goede reden dus om aan financiering te denken. Hoe je het verduurzamen van je onderneming het beste aanpakt, lees je hier.

financieren duurzame investeringen

Tip 1: informeer jezelf over de mogelijkheden

Uit onderzoek in opdracht van Essent blijkt dat veel mkb’ers niet goed op de hoogte zijn van de mogelijkheden op het gebied van verduurzaming. Hierbij gaat het niet alleen om kennis van welke maatregelen kunnen leiden tot energiebesparing, maar ook om kennis van de wet- en regelgeving rondom energie. Er zijn veel (belasting)regels en subsidies niet goed bekend bij ondernemers. Win dus zo veel mogelijk informatie in bij je gemeente of andere overheidsinstanties, om te weten wat er kan en waar je recht op hebt.

Tip 2: inventariseer je duurzaamheidsbehoefte

Verduurzamen hoef je niet alleen maar voor een beter milieu te doen. Het scheelt je ook in de energierekening. Om dat goed aan te pakken, kun je eens inventariseren waar je het meeste behoefte aan hebt. Heb je een slecht geïsoleerd bedrijfspand waar je ’s winters hoge stookkosten maakt? Dan moet isolatie hoog op je lijstje. Kost de verlichting je te veel geld? Zuinigere lampen bieden uitkomst. Door zo te inventariseren, kun je veel beter kosten en verwacht rendement schatten.

Tip 3: duurzaamheid is goede reclame!

Ook de gemiddelde consument vindt duurzaamheid erg belangrijk. Uit een ander onderzoek in opdracht van Essent blijkt dat ruim 75% van de Nederlanders graag de klimaat- en energiedoelen van Parijs wil halen. Als je dus je onderneming duurzamer hebt gemaakt, mag je dat best uitdragen naar je klanten. Zo vertalen je investeringen zich mogelijk ook nog eens terug in een hogere omzet.

Geld lenen voor duurzaam investeren

Van alle investeringen die je kunt doen, loont het dus de moeite om goed te kijken naar duurzame alternatieven. Met subsidie kom je een heel eind, maar je kunt ook lenen om deze investeringen te doen. Als je de mogelijkheden goed nagaat en een reëel inzicht hebt in het verwachte rendement, heb je een goede reden om bij een van de vele aanbieders een krediet af te sluiten. Zo maak je snel van jouw bedrijf ook een duurzamere onderneming.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *